Web Analytics Made Easy - Statcounter

افزایش قیمت کتاب در سال‌های اخیر یکی از دغدغه‌های اهالی فرهنگ و دلسوزان این حوزه بوده است،‌ عاملی که نقشی تعین‌کننده در سرانه مطالعه و کتاب و کتابخوانی به شمار می‌رود. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم‌، سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در بخش فیزیکی پس از 10 روز فعالیت به کار خود پایان داد،‌ نمایشگاهی که بعد از دو سال وقفه برگزار شد تا بخشی از ضرر و زیان اقتصادی ناشران در دو سال کرونا را جبران کند،‌ طبیعتاً نمایشگاه علاوه بر آورده‌های اقتصادی مزایای دیگری نیز برای ناشران،‌ اهالی کتاب و کتابخوانی،‌ نویسندگان و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. به همراه داشته است که پرداختن به آن‌ها از هدف این گزارش خارج است.

موضوع چشمگیری که این دوره نمایشگاه کتاب تهران را تحت تأثیر قرار داد،‌ قیمت‌گذاری کتاب بود. ناشران به رغم افزایش فروش ریالی نسبت به دوره‌های گذشته با کاهش فروش تعداد عناوین مواجه شدند؛ این یعنی قیمت کتاب افزایش یافته و قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است.

بسیاری از ناشران بر این عقیده بودند که نمایشگاه کتاب تهران در سال‌های آینده به سمت فروشگاهی شدن پیش خواهد رفت،‌ آن هم نه از اختیار مسئولان برگزارکننده بلکه به اجبار افزایش قیمت‌ها. 

قیمت کتاب یکی از مسائل پرچالش حوزه نشر در سال‌های اخیر بوده است. عده‌ای از کارشناسان بر این باورند که با گران شدن قیمت کتاب‌، این کالا اندک سهمی را که از سبد برخی خانوارها دارد را نیز از دست خواهد داد و عده‌ای دیگر قیمت کتاب را با کالاهای دیگری از جمله ساندویج و پیتزا مقایسه می‌کنند و بر ارزان بودن کتاب مانور می‌دهند. اما واقعیت کدام است؟ آیا کتاب برای مردم گران است؟

مشاهدات نشان می‌دهد که اگرچه ممکن است خانوارهای ایرانی برای یک شب بیرون از منزل شام خورن کنار هم وجهی بین 200 تا 500 هزار تومان را بپردازند،‌ اما در خرید کتاب محتاطانه‌تر عمل خواهند کرد،‌  این مهم در خرید کتاب برای کودکان و نوجوانان شاید کمتر نمود داشته باشد اما در خرید کتاب بزرگسال به خوبی به چشم می‌خورد.

کتاب در نمایشگاه سی و سوم 44 درصد گران‌تر از نمایشگاه سی و دوم

بر اساس آمارهای نشر متوسط قیمت کتاب در اردیبهشت ماه سال 98 همزمان با سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران 35 هزار تومان بوده است که این رقم در اردیبهشت ماه جاری به 63 هزار تومان افزایش یافته است؛ به عبارت دیگر کتاب 44 درصد گران شده است. 

از سوی دیگر مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که قیمت متوسط یک کتاب 600 صفحه‌ای 200 تا 250 هزار تومان و قیمت متوسط یک کتاب 100 تا 200 صفحه‌ای 60 تا 100هزار تومان است؛ بنابراین افزایش قیمت‌ها واقعی است و حتی فراتر از آن‌چیزی است که آمارها نشان می‌دهند.

گرانی کتاب به ویژه در وضعیتی که قیمت کاغذ، زینک و سایر خدمات و ملزومات چاپ افزایش یافته است،‌ همچنان رو به افزایش است و این موضوع نه تنها توسط بدنه مردم لمس شده بلکه مسئولان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب نیز به آن اشاراتی داشتند.

روایت سخنگوی دولت از ماجرای گرانی کتاب

برای نمونه بهادری جهرمی سخنگوی دولت در بازدید خود از نمایشگاه کتاب گفته است: موضوع گرانی کاغذ سبب گرانی کتاب شده و این امر سبب بروز مشکل برای علاقه‌مندان کتاب و کتاب‌خوانی شده است. ما هم از این قاعده مستثنی نیستیم و هزینه خرید کتاب را بخشی با هزینه شخصی و بخشی را هم توسط یارانه کتاب که به اهالی فرهنگ پرداخت می‌کنند،‌ تأمین می‌کنیم.

اما تأثیر قیمت کتاب بر عامه مردم چگونه است؟

زهرا سیدی، دانشجوی روانشناسی و از بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب،‌ معتقد است که کتاب گران است. برای او که باید هم کتاب‌های درسی دانشگاه را فراهم کند و هم به حوزه ادبیات علاقه‌مند است،‌ خرید کتاب با این قیمت‌ها کار دشواری است.

سیدی می‌گوید که از سوی دیگر کتابخانه‌ها نیز کتاب‌های به روز را کمتر دارند و او ترجیح می‌دهد که کتاب برای خودش باشد تا اینکه از کتابخانه امانت بگیرد.

رحمتی،  استاد بازنشسته دانشگاه است. هر سال برای خرید از نمایشگاه کتاب با خودش ساکی چرخدار می‌آورده تا تازه‌های حوزه تاریخ را خریداری کند، اما امسال تنها یک کتاب تاریخی به قیمت 220 هزار تومان خریده است. او می‌گوید: قیمت کتاب اندکی او را در خرید مردد کرده است. اما با این حال کتاب را برداشته است.

مریم شریفی، از دیگر بازدیدکنندگان شبستان مصلی است که قیمت کتاب را مغایر با شعار نمایشگاه کتاب «نه به کتاب نخواندن» می‌داند و با خنده می‌افزاید: با این قیمت‌ها باید به کتاب‌نخواندن آری گفت. 

او که پرستار یکی از بیمارستان‌های شهر کرج است‌، می‌گوید: در حین بازدید از بخش ناشران آموزشی و دانشگاهی خدا را شکر گفته که فارغ‌التحصیل  شده و دیگر کمتر نیاز به خرید کتاب‌هایی با این قیمت دارد.

رئیسی از کدام غرفه‌ها در نمایشگاه کتاب بازدید کرد؟ارسال کتاب از ایران به افغانستان نزدیک صفر شده است/ حضور بی‌رونق ناشران افغانستان در نمایشگاه کتاب

شریفی در ادامه البته قیمت کتاب را در مقایسه با دیگر کالاها قابل تحمل‌تر عنوان می‌کند و تأکید می‌کند: قیمت کتاب چندان هم بالا نیست‌، اما برای جیب من و امثال من که باید سایر کالاهای مصرفی خانوار را نیز تهیه کنیم گران است.

تخفیف‌ها در سال‌های اخیر همواره یک عامل تشویقی برای خرید کتاب از سوی مخاطبان بوده است،‌ بازار پررونق کتاب‌سازها نیز از همین تخفیف‌های نامتعارف ایجاد شده است،‌ با این حال برخی از مخاطبان تخفیف‌ها را نیز قابل قبول نمی‌دانند.

یکی از دنبال‌کنندگان صفحه اینستاگرامی نشرمرکز (انتشاراتی که با هدف حمایت از کتابفروشی‌ها در نمایشگاه کتاب شرکت ‌کرد) معتقد است که دلیل گرانی کتاب پرتوقع بودن ناشران و به دنبال آن کتابفروشان است،‌ او از برچسب‌ قیمت‌هایی که کتابفروشان روی کتاب‌ها می‌زدنند، شاکی است و می‌گوید: یکی از دلایل گرانی کتاب بی‌ظابطه بودن حوزه قیمت‌گذاری است؛ موضوعی که هومان حسن‌پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران آن را رد می‌کند.

رئیس اتحادیه ناشران: ناشران در تلاش برای شکستن قیمت کتاب هستند

حسن‌پور می‌گوید: کتاب تنها کالایی است که زمان تولید قیمت‌گذاری می‌شود،‌ سایر کالاها در حین توزیع است که قیمت‌گذاری می‌شوند. کتابی که امروز با قیمت مشخص توسط ناشر منتشر می‌شود،‌ تا دو سال بعد هم که قیمت کاغذ و خدمات چاپ افزایش قابل توجهی پیدا کرده باید به همان قیمت فروخته شود. در حالیکه در کالاهای دیگر چنین نیست.

وی اعتبار قیمت‌گذاری را متوجه ناشر می‌داند و می‌گوید: اگر ناشری کتابش را برچسب قیمت می‌گذارد،‌ قبل از اعتراض باید به این بیاندیشیم که این ناشر اگر کاغذی که برای انتشار کتاب صرف کرده را نگه می‌داشت،‌ امروز سرمایه‌اش چند برابر نبود؟ ناشران تلاش می‌کنند که قیمت‌ها را بشکنند،‌ اما تا زمانی که کاغذ در دسترس نباشد و کاغذ با نرخ مناسب توزیع نشود،‌ نمی‌توان کاری کرد،‌ قیمت بالا خواهد رفت و کشش فرهنگی جامعه ما نیز آنچنان نخواهد بود که شعار نمایشگاه کتاب را عملیاتی کند.

 راه حل کاهش قیمت کتاب چیست؟

شاید در وهله نخست سریعترین پاسخ به این سؤال این باشد که هیچ راه حلی جز پایین آمدن هزینه‌های تولید نیست. هزنیه‌هایی که حالا در سایه افزایش قیمت کاغذ‌، افزایش تعرفه خدمات چاپ و ... بالا رفته است. اما آیا این شدنی است؟

تولید کاغذ در داخل کشور در سال‌های پیش رو می‌تواند تا اندازه‌ای مشکل را مرتفع کند‌، .وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید چاره‌ای بیاندشید تا  موضوع گرانی کاغذ برطرف شود. این مهم جز از مسیر تولید ملی امکان‌پذیر نیست. 

اما برای حل این مشکل در وضعیت فعلی شاید بهتر باشد به سراغ نسخه‌های دیگری از کتاب به جز نسخه کاغذی پیش رویم،‌ استفاده از نسخه‌های الکترونیک و صوتی می‌تواند تا اندازه‌ای هزنیه‌ها را تعدیل کند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کتاب نمایشگاه کتاب کتاب و ادبیات کتاب نمایشگاه کتاب کتاب و ادبیات نمایشگاه کتاب افزایش قیمت کتاب تهران قیمت گذاری گرانی کتاب هزار تومان خرید کتاب قیمت کتاب قیمت ها کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۵۸۹۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت پیاز اولین شوک بازار در سال ۱۴۰۳

فرارو- قیمت پیاز و خبر‌های مربوط به گرانی و کمبود پیاز در بازار را باید اولین شوک خوراکی‌ها در سال جدید بدانیم.

به گزارش فرارو؛ مرکز آمار ایران از افزایش تقریبا ۳۰ درصدی قیمت پیاز در فروردین امسال خبر داده که بیشتر از هر خوراکی دیگری به حساب می‌آید و گزارش‌های رسمی و رصد بازار از ارقامی نزدیک کیلویی ۴۵ هزار تومان در بازار خبر می‌دهند. طبق رسم نانوشته سال‌های گذشته یکبار دیگر فصل سرما و یخبندان به عنوان متهم اول پرونده معرفی شده و بخشی از فعالان بازار موضوع را به ماجرای رفع ممنوعیت صادرات پیاز ارتباط می‌دهند. وزارت جهاد کشاورزی از یک طرف با دلیل و مدرک از ممنوعیت صادرات پیاز رفع اتهام کرده و اعتقاد دارد در هفته‌های آتی و با نزدیک شدن به فصل گرما غائله پیاز خاتمه پیدا می‌کند. ان‌شاءالله.

قیمت پیاز براساس آمار رسمی؛ جهش ۳۰ درصدی در یک ماه

قیمت پیاز فروردین امسال بیشتر از هر خوراکی دیگری افزایش پیدا کرد. داده‌های ماهانه مرکز آمار ایران در قالب گزارشی تحت عنوان متوسط قیمت کالا‌های خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور، مشخص می‌کند قیمت پیاز در اولین ماه امسال حدود ۳۰ درصد درمقایسه با اسفند ۱۴۰۲ بیشتر شده است.

قیمت پیاز در پایان فروردین امسال درحالی به نقل از مرکز آمار ایران کیلویی ۲۷ هزار و ۲۰ تومان محاسبه شده که این عدد اسفند سال قبل ۲۰ هزار و ۸۷۲ تومان بوده است. قیمت پیاز به این ترتیب در یک ماه کیلویی شش هزار و تقریبا ۱۵۰ تومان بیشتر شده و آن را بالاتر از پرتقال، لیمو ترش، هویج‌فرنگی و فلفل‌دلمه‌ای به رکورددار افزایش قیمت خوراکی‌ها در اولین ماه سال تبدیل کرده است. گزارش‌های غیررسمی از عدد و رقم‌های بیشتری برای قیمت پیاز در روز‌ها و هفته‌های اخیر حکایت دارد و خود مرکز آمار هم در بخشی از گزارش اخیر به ارقامی نزدیک کیلویی ۴۵ هزار تومان اشاره کرده است.

قیمت پیاز با این اوصاف قبل از گوشت و مرغ و خوراکی‌های دیگری، اولین شوک بازار در سال ۱۴۰۳ است و در هفته‌های اخیر روایت‌های زیادی از شیطنت‌های آن مخابره شده است.

قیمت پیاز در بازار چقدر است؟

قیمت پیاز و ردپای خبر‌های مربوط به گرانی‌های اول سال، طی روز‌ها و هفته‌های اخیر در تیتر اخبار سرویس اقتصادی خیلی از رسانه‌ها مشاهده می‌شود. رسانه‌های رسمی از ارقامی نزدیک کیلویی ۴۰ هزار تومان برای قیمت پیاز در بازار گزارش می‌دهند و در همین خبر‌ها به نرخ‌هایی حول‌وحوش ۲۵ هزار تومان در میادین‌تره‌بار اشاره شده است.

قیمت پیاز از طرف دیگر در فروشگاه‌های اینترنتی معروف کمتر از کیلویی ۴۰ هزار تومان نیست و مشکل کمبود پیاز در یکسری دیگر از این فروشگاه‌ها کماکان ادامه دارد.

قیمت پیاز براساس گزارش‌های رسمی و رصد بازار تا مرز کیلویی ۴۵ هزار تومان در روزهای گذشته جلو رفته است

قیمت پیاز سفید بسته‌بندی شده به عنوان مثال در اسنپ‌مارکت به کیلویی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و در همین اسنپ‌مارکت قیمت پیاز زرد یا به قول خودشان پیاز طلایی در بسته‌بندی ۱.۵ کلیویی ۶۹ هزار تومان است. کیلویی ۴۶ هزار تومان.

افزایش قیمت پیاز یکبار دیگر در این موقع و روز‌های سال خودش را جمع به مهمترین خبر‌های بازار رسانده و اتفاقا مثل سال‌های گذشته، بحث کمبود عرضه و روند نامتعارف صادرات پیاز، متهمان ردیف اول پرونده معرفی می‌شوند.

مقصر افزایش قیمت پیاز کیست؟

افزایش قیمت پیاز تحت‌تاثیر ماجرای رفع ممنوعیت و متعاقب آن کمبود پیاز در بازار یکی از مهمترین فرضیه‌های فعلی است. با طرح اولین انتقاد‌ها از ماجرای رفع ممنوعیت صادرات پیاز که با حکم دیوان عدالت اداری تعیین‌تکلیف شد، وزارت جهاد کشاورزی اساسا مدعی بی‌تاثیر بودن اعمال سیاست‌های عوارض صادراتی در روند بازار شد.

قیمت پیاز طبق گزارش وزارت جهادکشاورزی در سال ۱۴۰۲ و با جایگزینی سیاست‌های تجاری به جای اعمال سیاست عوارض وارداتی، اندکی کمتر شده و اتفاقا حجم پیاز صادراتی در سال گذشته با کاهش تقریبا ۱۰ درصدی به هشت هزار تن تقلیل پیدا کرده است.

افزایش قیمت پیاز با این اوصاف مثل سال‌های گذشته بیشتر از هر چیز دیگری می‌تواند با فصل سرما و یخبندان ارتباط داشته باشد و آنطور که مسئولان اتحادیه‌های بارفروشان در استان‎‌های مختلف می‌گویند باید نهایتا تا چند روز دیگر از شر ماجرای گرانی پیاز خلاص شویم.

روند قیمت پیاز در یک سال گذشته به گواه مرکز آمار ایران

ماه

متوسط قیمت پیاز به ازای هر کیلو

اردیبهشت 1402

18 هزار و 847 تومان

خرداد 1402

16 هزار و 406 تومان

تیر 1402

15 هزار و  420 تومان

مرداد 1402

14 هزار و 510 تومان

شهریور 1402

13 هزار و 789 تومان

مهر 1402

14 هزار و 146 تومان

آبان 1402

17 هزار و 984 تومان

آذر 1402

21 هزار و 135 تومان

دی 1402

21 هزار و 165 تومان

بهمن 1402

20 هزار و 291 تومان

اسفند 1402

20 هزار و 872 تومان

فروردین 1403

27 هزار و 20 تومان

دیگر خبرها

  • بودن یا نبودن کتابفروشان؛ مسئله ناشران چیست؟
  • انتشارات شهید کاظمی با دست پر به نمایشگاه می‌­آید
  • قیمت طلا افزایش یافت
  • تعطیلی یک کتابفروشی و آغاز غرفه‌سازی ناشران در نمایشگاه کتاب
  • قیمت پیاز ، اولین شوک بازار در سال ۱۴۰۳
  • قیمت پیاز اولین شوک بازار در سال ۱۴۰۳
  • چرا سفر با قطار؟ ۵ دلیل برای انتخاب این نوع سفر
  • افزایش ۵۰ درصدی قیمت کتاب‌های درسی برای سال تحصیلی جدید
  • مصلای امام خمینی (ره) تحویل ستاد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شد
  • افزایش قیمت لوازم خانگی در راه است؟